Sdara Yang Keuzuran

Sdara Yang Keuzuran

Selasa 25 Sep 2011

Assalamualaikum wbt, saya Abdul Shukur Shaari, mewakili batch saya untuk meminta pandangan daripada sdara2 sekalian berkaitan rakan sebatch kami (0105) Ikhwanul Akmar @ tok mat yang sedang terlantar sakit di sabah. Beliau sakit sejak beberapa bulan lalu dan selepas beberapa procedure termasuk lumbar puncture (LP), diagnosis is still inconclusive. Disebabkan terlampau lama terlantar di hospital, ayahnya mengambil keputusan untuk discharge dari hospital dan dia sekarang di bawah jagaan ibu bapa tanpa rawatan perubatan.Untuk pengetahuan sdara semua, sekarang dia bedridden dan sudah tidak boleh bercakap, dan hanya menjerit jika inginkan sesuatu. Dan yang terbaru dalam minggu lepas, akibat terlampau lama bedridden dan without proper medical assistance, he developed pressure sore on his back. 

Batch kami sedang mengusahakan tabung untuk meringankan tanggungan keluarga sahabat kami ini, dan kami memohon jika ada sdara yang nak menyumbang bolehlah berbuat demikian. Insyaallah bank details akan disertakan kemudian.

Ayah dia memang voluntarily discharge dia daripada hospital selepas tidak sanggup melihat LP after LP being performed on him. Insyaallah nanti saya akan gather his medical update daripada his closest friend in sabah. But up till now, kami harapkan doa daripada sahabat2 sekalian untuk melihat saudara ikhwanul akmar untuk pulih seperti sedia kala.

Bagi sesiapa yang ingin menyumbang sedikit wang ringgit bagi meringankan tanggungan keluarga beliau, bolehlah berbuat demikian ke akaun berikut: 

Mohamad Fazli Rosli
Maybank: 162441139186
BSN: 0510029000211621

Saudara Fazli Rosli secara sukarela menjadi bendahari bagi membantu sahabat kita ini. bagi sesiapa yang menyumbang, diharap dapat menghantar sms dengan menyatakan nama dan nilai sumbangan ke nombor berikut (fazli@gajah) 010-4052127 agar kami dapat keep track semua amount sumbangan.

Perbelanjaan setakat ini merangkumi diapers, ubat-ubatan, kos rawatan beliau serta perbelanjaan harian.

Insyaallah nilai sumbangan bagi sahabat kita ini akan dikemaskini dari semasa ke semasa dan akan dinyatakan di fb group ini.

Kami juga berharap agar semua sahabat2 sdara sekalian untuk terus mendoakan agar sahabat kita ini dapat sembuh seperti sedia kala dan beliau serta keluarga beliau dapat mengharungi cabaran yang besar ini dengan tabah. Sesungguhnya Allah tidak menimpakan sebarang cabaran melainkan cabaran itu dapat ditanggung oleh hambaNya.

Monday 24 Sep 2012
SUDAH MENINGGAL DUNIA beritanya di sini

For those yg mengenali Saiful Ezry 926 @ Atuk, he’s currently battling with Brain Cancer since more than 5 years ago. Going through several brain surgeries and 3 rounds of chemotherapy in 5 years is no joke. Currently bedridden with minimal ability to speak. 

His journey was never one that he went on alone. Ever since the very 1st surgery, at least a dozen friends were there for moral support. He was not alone when the chemo sessions began. And when he could still walk with a quad cane (up to early 2012), there was always someone who would fetch him at home to attend SDARA activities as Atuk had lost the ability to drive.

The support was not only from SDARians 926 but also seniors who had been to his home some years ago when he was no longer fit to work.

And today, once again his family along with some of our friends organized a small Solat Hajat + Tahlil at their humble home in Felda Sendayan, N9. Again without fail, more than a dozen turned up although its a sunday evening when highways northbound are known to be with heavy traffic. For those who could not make it, thier prayers, emails, sms, and financial support were there, chipping in for the ad hoc fund that was created to support Atuk’s wife and only daughter.

His mother cried to see all of us who made it today, saying that she had no way of repaying us. His aunt also cried maybe due to the fact that her nephew has thousands of SDARian brothers out there. The kg folk, the ajk surau, the aunties, uncles and cousins were really wondering who these 15 – 20 SDARians were (until Atuk’s father formally introduced us in his thank you speech).

And Atuk’s mother though might only have met us less than 10 times in the past 10 years, remembers each of our names, treating us as if we were her own.

That alone is special enough in being a SDARian.

DrNaz MdShah

Semasa menulis the above summary, my only intention was to fit the purpose of this thread as the SDARian soul exists based on a bond during our years in SDAR once upon a time. And yesterday was a spot on event, not to discount this year’s PPM with SDARA seating front row, smartly dressed in tie and black jacket. Even cikgu TKC pun jeles, siap buat buku lagi. 

And then the recent Rugby with Kings College where based on the pics, you could see more than 200 SDARA on the field, b the side of the field, up on the pavillion, and almost everywhere, termasuklah depan tong ais krim percuma :-)

That is something really special. And the beauty of it all is we do it out of PASSION – Knowledge Wish Way / Berilmu Utk Berjasa.

I would like to personally thank bro Ibrahim Ibrahim B Moideen & Bro Matt Dolah for always asking about Atuk and paid him visits previously. For those who would like to see more of his previous development, his name on FB is Red Sky. But these days, mostly his wife is doing the updates because Atuk has loss the ability to write/type.

Atuk is just one example. We do have many SDARians out there yg juga memerlukan kerana ditimpa musibah. There are more than 2,000 of us here. If only we could chip in RM 1, RM 2 or RM 5 every time an adhoc collection is needed for one of our brothers, we’d easily have RM 1,000 to RM 5,000 in hand. In reality, many of us pay more than that at the toll gates everyday to work or travel.

Dah berjela pulak lagi menulis ni . I do apologize. So, for this purpose since ada yg bertanya, the appointed coordinator for this fund is Adi Sazlimi Mukhtar, batch 926. His FB name is Adt Adisha (sejiwa dgn DRU – sebab combine nama wife).

Maybank – 162227380760 (Adi Sazlimi B Mohd Mukhtar)
Email – adt_926@yahoo.com
Tel – 0133671400

Semoga sumbangan kita diberkati, insyaAllah.

Khamis 20 Sep 2011 

Assalamualaikum wbt. Terbaru, baru dapat call dari cikgu Subri Mat (sdarian sekejap, A-Levels 1984, basketballer PPM SDAR 1984), mengatakan beliau dah seminggu dah di IJN, KL. Sesiapa ada kelapangan, silalah ziarah sesama sahabat.

Aznijar Ahmad-Yazid

Selasa 21 Aug 2012 

Saya baru dimaklumkan bahawa sdara Jumaat Ukang telah mengalami paralysis setengah badan akibat serangan stroke 3 tahun yang lalu. Sekarang beliau hanya tinggal dirumah sahaja di Tawau.

Punimin Abdullah

Sama2 lah kita doa kan agar Allah meringankan kesakitan, kesusahan yang mereka dan keluarga mereka hadapi, ameen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>