header

Sdara Newsletter
(For Sdara Members ONLY)
If you are not a Sdara Member, please DO NOT read beyond this!
Website : www.sdara.com          E-mail : dkn@tm.net.my

Contents
Message From Editor
SDAR 50th Celebration Events
Sdara 76 Reunion 2007
Laughter Is The Best Medicine
Ultimate Journey
20 Qualities Of Smart People
Kembara Sdara
Latest News

* All photos can be ENLARGE by double clicking it
30 Mac 2007
Volume 2 Issue 2
AJK Sdara 2005-07

YDP
Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad

Timbalan YDP

M Samueil M Kameil
(Biro Tugas2 Khas)

Naib YDP

Ibrahim K Moideen
(Biro Pelajaran)

Setiausaha

Lt Kol (B) Dr Abdul Razak Abdullah

Timbalan S/Usaha

Gazali Abdul Rahman
(Biro IT)

Bendahari

Ruslan Rahman

AJK:

Dr Khairun Nadzar
(Biro Penerangan)
Radzran Musa
(Biro Kebajikan)
Nik Md Yassin
(Biro Sukan & Rekreasi)
Hamdan Kamarudin
Hamdan Patong
Haniffia Abd Ghani
Mahadhir Ayob
Ramly Khairudin
Zahri Sulong
Mohamad Hasni Ibrahim
Raja Rahiman
  
Sdara Newsletter

Editor
Md Shah Bachik
Reporter
Dr Khairun Nadzar
Sdara Membership

Please get the form here


MESSAGE FROM EDITOR

    Tiada siapa dapat menafikan bahawa tempoh berada di SDAR adalah episod yang sangat penting dalam sejarah kehidupan kita semua.  Walaupun tempoh itu pendek berbanding dengan keseluruhan usia kita, namun ia memberikan impak yang mendalam kepada hubungan kita sesama kita. Maka tidak hairanlah setiap kali kita bertemu ada sahaja cerita-cerita lama yang kita ulang semula tetapi masih segar dalam ingatan dan yang anehnya, kita masih bergelak ketawa walaupun  ulangan tersebut merupakan kali yang entah keberapa.

    Keluaran kali ini memaparkan antara lain berita pertemuan semula (reunion) SDARA 76 yang memberi maksud kumpulan yang mengakhiri zaman persekolahan di SDAR pada tahun 1976.  Selain itu dimuatkan juga Kembara SDARA Part I yang mencatatkan peristiwa 4 orang sahabat SDARA yang melancong ke Manila pada 2 – 5 Feb 2007 yang lalu. Pertemuan-pertemuan seperti itu, selain bertujuan mengimbau kembali sejarah lama yang nostalgik semasa berada di SDAR, ia juga tidak syak lagi dapat mengukuhkan jaringan kerjasama  pintar (smart partnership) antara ahli-ahli SDARA.  Pertemuan-pertemuan seperti ini sentiasa berlaku, bukan sahaja mengikut batch, negeri dan wilayah bahkan merentasi kesemua batch, negeri dan wilayah menerusi pelbagai aktiviti formal dan tidak formal, sama ada yang dirancang atau secara kebetulan.  Kesemuanya ini berlaku atas semangat cintakan SDAR.

 
    Tahun 2007 ini genaplah 50 tahun usia SDAR, ibu kandung dan  gedung ilmu yang tidak   mungkin kita lupakan. Sesuai pula dengan sambutan 50 Tahun Kemerdekaan negara, semangat patriotik adalah asas yang membina kekuatan dalaman pada diri setiap kita.  Patriotik kepada negara dan patriotic pula kepada SDAR.  Semangat demikian telah terukir secara sedar dan bersengaja (deliberately and consciously), bukan paksaan dari luar.    Sesungguhnya semangat demikian telah wujud sejak wujudnya SDAR,  yang dimanifestasikan menerusi penulisan-penulisan  pelajar SDAR yang dipenuhi dengan kata-kata semangat dan sayangkan SDAR.  Sajak berikut yang ditulis kira-kira 43 tahun dahulu oleh seorang SDARA yang juga bekas pengetua SDAR adalah manifestasi kecintaan pelajar kepada sekolahnya.

 

DALAM KENANGAN

(Buat mereka yang tinggal)

I

 

kali bernam enam musim telah kudengar iramamu

dari riak-riak air menyapu tebing

dikau masih berirama sayu

mengocak hati anakanak dagang

jauh dari kasih ibu

di air sejuk mengalir damai

di bawah lambaian daundaun hijau

pernah dulu menyegar tubuhku

 

 

II

 

ah kelak tiada lagi ku lihat

bulan sabit di kaki bukit

ketika ku di tembok jalan ke kelas

langkah dara lunglai manja

dari jalan pinggir asrama minta disapa

tiada lagi hidangan di meja panjang

tiada lagi senyum-senyum ghairah

dari wajahwajah mesra

semua kan hilang

kerana kita berlainan usia

ah muism ini hamba pergi

di simpangan jalan bertemu lagi

 

III

 

bonda

sepanjang bernam setinggi purnama

cintamu mengatasi semua

dari detik hamba lahir

hamba dididik lagu daan cinta

dewa hamba berwajah manusia

ah dewasa sudah rupanya hamba

uling bedukku ku renang juga

hamba pergi usah ditangisi

pesan ibu masih panas suci

berilmu untuk berjasa

masih ku dengar begitu mesra

tinggal bonda tinggal ayah

tinggal kawan yang baik budi

hamba pergi untuk berjasa

 

             g2

 

di tingkatan lima

Sdar tanjung malim

1963

JALIL MORAH

 [Majallah SEDAR , Vol 4 & 5 – No.4 & 5 – 1963 &1964]

 

    Keluaran-keluaran yang akan datang diharap akan memuatkan pula peristiwa-peristiwa yang lain.  Untuk itu sumbangan karya dalam apa-apa bentuk sekalipun daripada saudara-saudara semua sangat-sangat dialu-alukan.  Sila e-mailkan sumbangan anda kepada Md Shah Bachik atau Dr Khairun Nadzar.           

 

Md Shah Bachik
62 - 67


Go To The Top 

SDAR 50th Celebration Events

logo50thn

Sdara Trade Fair
(STF)
27 - 28 April 2007
DI TUNDA KE JUN 2007
 Tarikh sebenar akan di maklumkan kemudian

Sebabnya:
Pihak SDAR tidak dapat menempah TPM untuk merasmikan SDAR pada 28 April. Sebaliknya TPM memilih Jun 2007 tetapi tarikh sebenar belum di tentukan lagi.
Maka STF juga terpaksalah ditunda.

Harap Maklum

Join Celebration SDARA, STAROBA and STFOGA
  •   Majlis Makan Malam Perdana 3 Serangkai
                               Date (tentatively)          :  June
                               Venue                          :  Putrjaya Convention Center
                               Tables for each Alumni :  70
                               Tables price                 :  Not fixed yet (around 2K - 3K)
                               Guest of Honour          :  Prime Minister

 



Sdara 76 Reunion 2007

Alhamdulillah, Sdara 76 Reunion 2007 telah selamat berlangsung di Kijal pada 9-11 Mac.  Seramai 34 orang sdara76 telah hadir meraikannya.  Ada yang datang dengan keluarga, ada yang hanya bawa anak, ada yang bawa mak sekali, ada yang bawa adik dan ada juga yang bawa kawan, menjadikan jumlah seramai lebih kurang 90 orang.  Tak kisahlah, asalkan sdara76 datang beramai-ramai.  Senarai mereka yang hadir adalah seperti berikut:

  1. Ab Rani Ahmad, Ir
  2. Ab Hamid Mustapha
  3. Ab Latif Ahmad, YB Datuk Dr
  4. Ahmad Tarmizi Abdullah
  5. Ahmad Shaberi Cheek, YB
  6. Azam Md Amin
  7. Azilah Mohd, Mejar
  8. Aziz Che Muda
  9. Badrulhisham Daud
  10. Basir Muharam
  11. Bernadib Kadri
  12. Bidin Yatim, Dr
  13. Ghazali Ahmad, Dr
  14. Ghazali Ibrahim
  15. Ghazali Zakaria
  16. Hasnan Hashim, Captain
  17. Ideris Abu Bakar
  18. Ismail Mat Akil
  19. Japiah Ibrahim
  20. Jalaludin Dahlan
  21. Jalil Ghani
  22. Kamarun Zaman Ibrahim
  23. Mamat Endut
  24. Mazlan Othman
  25. Mohd Fauzi Shaffie
  26. Rusdi Ismail
  27. Ruslan Rahman
  28. Rusli Kelan
  29. Radzi Lazim
  30. Syed Mohd Zaki Syed Abdullah
  31. Wan Marzuki Wan Mohd
  32. Wan Abd Rahman, Dr
  33. Zainol Abidin Saad
  34. Zaiyadi Ibrahim

 

01
The venue
21
Sdara76 with their family
72
Family of YB Ahmad Shabery & Dr Bidin
94
At Dr Ghazali's house

Khairun Nadzar Dahlan (sdara77) telah dijemput sebagai jurugambar resmi untuk merakam peristiwa-peristiwa manis tersebut.  Terima kasih kepada beliau yang sanggup  meluang masa bersama kami di Kijal.

 

Program bermula dengan pendaftaran pada petang Jumaat 9 Mac tanpa apa-apa program resmi.  Acara golf ’pemanas badan’ bagaimanapun telah berlangsung pada petang tersebut bagi para peminat golf.  Seramai 17 orang sdara76 telah mendaftar pada hari pertama.

 

Sebelum pendaftaran iaitu pada pagi Jumaat, beberapa orang sdara76 dari Kelantan dan Terengganu telah pergi melawat rumah keluarga Allahyarham sdara76 Mazlan Abd Rahman di Kg Kuala Bekah, Kuala Terengganu.  Mereka yang mewakili angkatan sdara76 sempat menghulurkan sedikit derma sebagai tanda ingatan terhadap rakan yang telah pergi. Cuma kami semua agak terkilan kerana tidak dapat menjejaki keluarga Allahyarham sdara76 Ramli Muda.  Di tempat asal beliau, Kg Kubang Jambu, sudah tidak ada yang mengenali mereka atau tahu kemana mereka telah pergi menyambung hidup.

 

Pada hari Sabtu, sambil menunggu acara resmi bermula pada sebelah petang, para kaki golf pagi-pagi lagi telah berkumpul untuk ”Sdara76 Reunion Golf Tournament”.  Rupa-rupanya kalau dah kaki golf, memang kaki golf jugak.  Ada le dua orang bukan sdara76 yang tercium bau golf kat situ turut sama menghayun kayu keramat mereka. Sdra76 Dr Latif terpaksa balik awal pada pagi Sabtu kerana ada urusan lain di Kuala Lumpur. 

 

Bila tiba waktu makan tengah hari, Sdara76 Mamat Endut tak dapat cari restoran yang sesuai untuk jamu tetamu-tetamu istimewa beliau yang seramai (masa tu) lebih kurang 75 orang tu.   So he decided to treat all of us at an KFC outlet nearby, which actually turned out to be a real treat to our children.  Terkejut besar pengurus outlet KFC tu, mesti raya sakan dia dan kakitangan dia lepas tu.  Tak tahu berapa bucket yang kena order, nasib baik Sdara76 Mamat bawa cukup cash.  

 

Walaupun para penganjur telah merancang beberapa program tertentu, tetapi nampaknya mereka lebih suka "go with the flow", tidak berminat untuk "heavy program".  Jadi beberapa program ringan sebagai mengisi masa disamping mengambil peluang bertanya khabar dan berita serta sejarah memasing, telah dilaksanakan.YB Shabery begitu bersemangat mengajar sdara76 dan anak-anak mereka bermain dengan "freesbie".  Beach football dan volleyball mencuri perhatian.  Apa ke tidaknya, melihat golongan yang sedang menutup tirai separuh abad itu tercungap-cungap mengejar bola.  Bila first time kejar bola atas pasir untuk 10 langkah je dah naik semput.  Second time orang pass bola, mampu tengok je...  Bagi yang bermain volleyball pulak, ada juga yang macam hayun tangan pun payah, tapi angin jugaaak yang salah..... tapi skil masih ada beeeeeeeb, cuma kurang sharp je...   OK la tu, asal skil yang tu masih sharp and direct to the point.
 

Sebelah malamnya menjadi "event highlight".  YB Shabery telah menyediakan BBQ di Pantai Kemasik, lengkap dengan khemah dan karaoke di bawah spotlight yang besar menerangi seluruh kawasan.  Cuaca amat baik.  Bayu menghembus halus, dengan sekali-sekala agak keras tetapi menyegarkan.  Selepas beberapa ucapan ringkas, sambil makan dan minum, sdara76 Dr Bidin telah dijemput untuk memberi alasan kenapa beliau menghilang selama 31 tahun.  Ilmu apa yang dia pegi caghi.  Begitu juga sdara76 Japiah yang juga tidak kelihatan bagi tempoh yang sama, dan bila berjumpa, kini lebih berseri daripada dulu, dan lebih mudah kelihatan.  Yang hadirin mahu dengar bukan alasannya, cuma nak bagi mereka peluang meluahkan rasa yang terpendam begitu lama tidak berjumpa kawan-kawan ni.  Sdara76 Mamat Endut telah diberi penghormatan untuk menyampaikan hadiah kepada para pemenang ”Sdara76 Reunion Golf Tournament”.    Sepanjang waktu makan-makan itu juga, sdara76 dan ahli keluarga mereka telah dihiburkan oleh para penyanyi pra-profesional daripada kalangan sdara76 dan wakil masyarakat DUN Kemasik. Macam-macam suara dan berbagai kemerduan yang keluar, namun semangat sdara76 tetap subur hinggalah acara berakhir pada jam 11 malam. 

 

Balik ke hotel, lebih kurang 20 orang sdara76 yang belum puas berbual sambung lagi di lobby hotel sambil minum-minum.  Bila cafe’ di lobi tu tutup jam 1.00 pagi, (faham-faham la, orang pun nak tidor...) ada sekumpulan lagi yang pergi sambung mesyuarat tak resmi tu kat warung diluar.  Ada juga yang sambung terus kat lobby tu je.  Hmmm, tu la, dah lama tak jumpa, memang banyak ceghita. 

 

Come Sunday, the last day.  Droves of sdara76 headed towards the klasik Kg Kijal, to the house of Dr Ghazali’s family.  There we were fed with Kijal delicacies, which many sdara76 commended that, that is the best nasik dagang they ever had in their life.  Well, good promotion for Kijal, Dr Charlie.  The family treated us very well and we believe that, this may be a tradition that we may continue – the local family should handle the breakfast, at least, and we can taste the real local food.  So, jadi ke oghang utagha nak jadik tuan ghumah come 2009?  Jawab Derih, jawab.  Bidin, pasai apa dok sengap tuh?

 

A few of us got to leave early, and the others went back to the hotel, giving their family members another last attempt at the swimming pools.  Yours truly was a bit frustrated coz we could not hold the scheduled meeting to discuss our matters/future.  Anyway, the program was hailed by many as a success, enjoy (able) (Sle), great (Bidin), simple, menarik dan berkesan (Hasnan), meaningful and romantikus (Basir), nostalgik and marvelous (Chatok), terharu dan tercabar (Azam), memang I miss(ed) the fun & friends (Punimin), sayu (Kadir), and WUNDERBAR ! (Komando).

 

Last, but not least, I nak claim semula makan BBQ dan nasik dagang kat ghumah Charlie Amat sebab masa tue yours truly makan tak puas.  Maaf pada yang tak sempurna.  Semoga Allah memberkati pertemuan kita dan mengeratkan lagi persahabatan kita.  Amin.

 

Terima kasih khusus kepada:

YB Ahmad Shabery Cheek, (Goodies bags, BBQ and Golf)

YB Datuk Dr Ab Latif (Rooms)

Sdara76 Mamat Endut (Lunch - KFC)

Sdara76 Dr Ghazali Ahmad dan keluarga (Le’Breakfast  d’Kijal)

Maysarakat DUN  Kemasik, esp Kak Ani dan pasukannya.

Semua ahli sdara76 serta keluarga mereka yang hadir.

 

 

On behalf of the organising committee.

Fauzi Shaffie

016-2287722
Shah Alam

 

Allahyarham Aziz Hamzah dalam kenangan
p1

Kawan2 fiver76 semua,

Pagi tadi Japiah talipon aku. Dia kata dia ada jumpa dengan sepupu Aziz Hamzah di pasar Payung KT. Sepupu dia bagitahu yang Aziz Hamzah sudah meninggal dunia 20 Jan yang lalu. Sebab masaalah buah pinggang.

 

Innalillah.. ....

Mari lah kita sedekah 'alfatihah' kepada Saudara Aziz Hamzah. Arwah adalah seorang yang sungguh intelligent. masa form five pasteur dulu, nickname dia Andre Aziz. I believe he was the best student in English during our time.

Regards,
Ruslan Rahman
Mobile 019-3111814
jiwajawi@yahoo. com

Tidak saya sangka , dalam kita bertanya khabar dari Japiah Ibrahim dan Rosdi Ismail mengenai Aziz Hamzah dan Razak Jusoh sewaktu berkumpul dan berseronok di Kijal, rupanya Aziz telah  meninggalkan kita untuk selama-lamanya.

Saya tidak mengenali keluarga beliau kerana beliau sangat pendiam dan berahsia tetapi sewaktu tinggal dalam dorm yang sama di rumah Laksamana di Tg Malim saya memahami yang beliau mempunyai masaalah psikologi kerana ibu bapanya sudah berpisah. Walaubagaimanapun , Aziz ialah seorang yang gigih,cekal dan bersemangat tinggi hingga di hormati sebagai seorang yang mempunyai penguasaan Bahasa Inggeris yang terbaik dikalangan kita hingga keakhir tingkatan lima. Beliau adalah juga seorang pelajar cemerlang , sentiasa saya jadikan pesaing pencapaian akademik saya dan beliau pernah mendapat tempat pertama didalam salah satu peperiksaan yang diduduki bersama.


Aziz mengalami liku-liku hidup yang berat dan pahit dari alam sebelum SDAR , mengalami tekanan tambahan di luar negara hingga terkandas pelajarannya dan seterusnya terpaksa pulang ke Malaysiatanpa mencapai cita-cita asal dan terus gelongsor kedalam alam yang kebanyakan dari kita sukar untuk memahaminya. Kehidupan beliau untuk beberapa tahun yang lepas mungkin telah mengeluarkan perasaan dan rohani beliau dari menghadapi tekanan yang tidak dihargai atau di bantu oleh insan lain dan seterusnya memberi keselesaan kepada beliau walaupun pada hakikatnya beliau menderita dengan penuh keperitan dan kesedihan.


Saya ada bersuara di Kijal tempoh hari agar kita semua boleh menolong Razak Jusoh , Aziz Hamzah dan Amir Othman untuk keluar dari alam yang mereka lalui kepada alam yang lebih real dan berguna. Rupa-rupanya sewaktu perasaan tersebut diluahkan , Aziz telah tiada lagi. Bertambah terkilan saya bukan sahaja kita tidak menolong beliau secara serius tetapi beliau meninggalkan penderitaannya dengan mengalami kegagalan fungsi buah pinggang tanpa beliau mendapat apa-apa perkhidmatan dari saudaranya sendiri sedangkan beribu-ribu yang lain yang tidak pernah menjadi saudara saya boleh
mendapatkan bantuan tanpa berkongsi sebahagian dari kehidupan nya dengan kita.


Aziz pergi meninggalkan kesengsaraannya dan ketidak adilan kehidupan didunia ini buat selama-lamanya. Pemergianya harus menimbulkan sejuta keinsafan dan tekad untuk kita semua terus berusaha menabur bakti kepada saudara kita semua selagi kita mampu dan dalam kepayahan yang kita alami ada ramai lagi yang lebih susah dan menderita. Kita mesti sanggup berkongsi kesenangan dan kebahagiaan dan saling tolong menolong melakukan kebaikan.


Semoga Allah memberi keampunan diatas segala kesilapan Aziz dan menganugerahkan tempat yang tinggi di Syurga untuk nya, kerana liku-liku hidup yang dilalui nya amatlah sukar dan menyedihkan dan beliau layak diberi anugerah yang tinggi disebabkan kekurangan yang beliau tempuhi didunia ini.

Saya menyeru kawan-kawan semua untuk mencari kaedah yang lebih baik untuk kalangan kita yang masih ada untuk meneruskan perjuangan bangsa dan agama dengan lebih gigih , sistematik dan pragmatik demi mencapai kejayaan yang boleh dikongsi bersama diantara kita yang bersaudara dan merapatkan jurang yang memisahkan jarak diantara kita.

Salam rindu dan Alfatihah sekali lagi untuk saudaraku Aziz Hamzah. Semoga kepayahan didunia anda digantikan dengan kebahagiaan berkekalan di Jannatul Naim. Amin ya Rabbul Alamin.

Dr. Ghazali Ahmad <ghazali@hkl.gov.my>

  

 



Laughter Is The Best Medicine hahaha

After getting all of Pope Benedict's luggage loaded into the limo,(and he doesn't travel light), the driver notices that the Pope is still standing on the curb.

 

"Excuse me, Your Holiness," says the driver," Would you please take your seat so we can leave?"

 

"Well, to tell you the truth," says the Pope, "they never let me drive at the Vatican when I was a cardinal, and I'd really like to drive today."

 

"I'm sorry, Your Holiness, but I cannot let you do that. I'd lose my job! And what if something should happen?" protests the driver, wishing he'd never gone to work that morning.

 

"Who's going to tell? Besides, there might be something extra in it for you," says the Pope with a smile.

 

Reluctantly, the driver gets in the back as the Pope climbs in behind the wheel. The driver quickly regrets his decision when, after exiting the airport, the Pontiff floors it, accelerating the limo to 105 mph.

 

"Please slow down, Your Holiness!" pleads the worried driver, but the Pope keeps the pedal to the metal until they hear sirens.

 

"Oh, dear God, I'm gonna lose my license -- and my job!" moans the driver.

 

The Pope pulls over and rolls down the window as the cop approaches,but the cop takes one look at him, goes back to his motorcycle, and gets on the radio.

 

"I need to talk to the Chief," he says to the dispatcher.

The Chief gets on the radio and the cop tells him that he's stopped a limo going a hundred and five.

 

"So bust him," says the Chief.

 

"I don't think we want to do that, he's really important," said the cop.

 

The Chief exclaimed," All the more reason!"

 

"No, I mean really important," said the cop with a bit of persistence.

 

The Chief then asked, "Who ya got there, the Mayor?"

 

Cop: "Bigger."

 

Chief: "The Governor?"

 

Cop: "Bigger."

 

Chief: "The President?"

 

Cop: "Bigger."

 

"Well," said the Chief, "Who is it?"

 

Cop: "I think it's God!"

 

The Chief is even more puzzled and curious, "What makes you think it's God?"

 

Cop: "He's got the Pope as a chauffeur!!!"

  

 


 Go To The Top


ULTIMATE JOURNEY 
 

ULTIMATE JOURNEY

Ticket Type : One-way
Price : Absolutely free (booking confirmed )

Passenger Details :

Name : One of the Children of Adam
Origins : From clay
Address : Planet Earth

Conditions Of Travel:

Departure : From life on earth
Destination : Eternal life
Stop-over : Hotel (2 meters under the ground,
for one person)
Duration of flight : From couple of seconds to several
millions of years

Departure time:

Time of death : Exact time is unknown (but it can happen
earlier than expected)
Arrival time : On the Judgment Day (not specified in the
timetable)

Information About Interrogation:

On the arrival to the hotel (grave): incorruptible Auditors - two
angels: Munkar & Nakir, will immediately start questioning.

Three questions will be asked:

1. Who is your God?
2. Who is your prophet?
3. What is your religion?

Questions will follow about your life on earth. For more
information, refer to 27th Aya of Sura "Ibrahim" of the Holy Quran.

Luggage:

1. Despite the fact that the airplane transfers only one
passenger at a time, there are some restrictions on the amount of
baggage that you can take with you:

2. You can take with you 5 meters of white cloth

3. Any items of material life of earth are strictly forbidden.

4. Realistic luggage should consist of good deeds, modest
behavior and of well spent time on calling people to Islam.

Important instructions:

All the passengers should remember that tickets are not exchangeable
refundable.

This journey is compulsory for representatives of all races,
nationalities, religions and of all ages.

Delays are not stipulated.

Captain:

Angel of Death will not compromise on changing the date and time of
departure.

For more information:

Read instructions, which you can find in The Holy Quran and Sunnah,
could also consult A'alims (scholars). Please do it as soon as
possible.

During your journey you will not be provided with oxygen mask, as
your breathing system will be terminated just before the departure
time.

Additional instructions:

1. You don't need to take care of your boarding pass, passport
and other travel documents. To prepare for a comfortable flight:

2. Pray 5 times a day

3. Read the Holy Quran

4. Follow the sunnah to the best of your ability and be ready
for your flight, as you may have to depart any minute (even now)

Final warning:

Final destination depends on you! Please do not waste your time on
planet earth. Remember,

you have one-way ticket:, Either to Hell or to Paradise .

Jahannam OR Jannah.

Hence read & practice the instructions from the manuals ( Quraan and
Sunnah) carefully And follow to reach JANNAH.

Insha Allah , With the Grace of GOD, We all will meet there in the
Gardens of Jannah

 

 


 Go To The Top


 20 Qualities Of Smart People


In today’s competitive world, it pays to be smart. No matter how smart you are, I am sure there is something you could “get smarter” about. Below are some qualities of smart people. As you read the list, ask yourself: Am I as smart as I could be in this area? How could I get smarter?

1. Make Decisions Intuitively

Smart people listen to and follow their intuition. They know how intuitions and insights come to them and are tuned-in internally to make wise decisions.

2. Are Self-Aware

Smart people are aware of who they are--- strengths, weaknesses, personality, values, etc. As Confucious once said, “He who knows others is wise, he who knows himself is enlightened,” they know that the most important (and interesting) thing to know about is “self.”

3. Use Active Reflection

Smart people reflect on and learn from past experiences, finding out what works and what doesn’t, and then adjusts their course of action as needed. They think about things before jumping in, and also take the time after-the-fact to actively reflect to fully understand what happened or didn’t happen.

4. Think Out-of-Box

Smart people can easily entertain new ideas, thoughts, and ways of doing things. They crave progressive and forward thinking information, concepts, and people. They often come up with new and radical ideas on a regular basis.

5. Have An Open-Mind

Smart people are open to different perspectives and see potential where most people don’t. They would agree with what the quote, “A mind is like a parachute, it only functions when it is open.” They are comfortable with paradoxes and can relate to many sides of an issue or opinion.

6. Are Responsive

Smart people recognize and respond quickly to opportunities and people. They act and react fast, and take care of what needs to be taken care-of, well ahead of schedule.

7. Are Resourceful

Smart people don’t have to know it all, but they do know where to go to get whatever information, resources, training, education that they need. They are well-networked and have people to call on for resource referrals.

8. Question Authority

Smart people think for themselves. They do not blindly believe things so-called “experts” say, in fact, they ask deep questions to discover their own truth.

9. Upgrade Their Brain

Smart people stay smart because they are committed to being a lifelong learner. They continuously learn new things, and stay current with their skills, attitudes, and beliefs.

10. Have a Sense of Humor

Smart people do not take themselves or life too seriously. They recognize the importance of finding the fun in the irony and the comedy of everyday life.

11. Take Risks

Smart people are willing to try out new things, knowing that if it doesn’t work out as intended, failure is often cleverly disguised as a learning opportunity. They “swing out there” often, and it usually pays off.

12. Trust Themselves

Smart people believe and trust themselves first and foremost. They don’t have to check with others to make decisions, they instinctively know what is right for them and they go for it!

13. Write and List Things on Paper

Smart people have a well-developed life strategy that includes a written life vision/mission, purpose, and goals statement. They also write lists---one for “have to’s” and one for “want to’s.”

14. Are Productive

Smart people get things done, through whatever organizational/time management system that works for them. They make the most of each day and take action on important life tasks each and everyday.

15. Use Discernment

Smart people are able to discern (see clearly) other’s reasons and motives, so they selectively choose who and what to align themselves with. They surround themselves with only the highest quality people, programs, and places.

16. Read, Read, Read

Smart people tap into the collective brain power of others by reading books, magazines, articles---anything that is helpful for their own development. They are also able to filter out the information that fits for them and let the rest go.

17. Value Learning

Smart people value the process of learning for learning’s sake. They do not just learn for a specific end---to get a certificate, degree, title, etc. They learn because it is intrinsically rewarding for them.

18. Teach Others

Smart people are the teachers of the world, who share their knowledge with other people. They put themselves out there so the rest of us can benefit, and in exchange, their own learning grows and develops because they are actively talking about, researching, and understanding their subject.

19. Reinvent Themselves

Smart people do not like to stay the same, they love to grow and develop. They often play with their image, brand, company name, and expand or change it entirely. To stay ahead of the game, they often reinvent themselves time and time again.

20. Are Students of Life

Smart people not only know about specific subjects and topics, but also about what it means to be a human being at this time in our evolution. They are insatiably curious and want to know more about becoming bigger and brighter, as a result they naturally evolve.

As Lao Tzu said ,To gain knowledge, add things everyday. To gain wisdom, remove things everyday.” This is so true, our brain is like a computer and in order for it to function at a higher level, we must always be adding, while simultaneously taking away information that no longer serves us. Think about it, what do you want to remove from your database? And, what new software program will you replace it with?

HAMDAN HJ IDRIS

Head

Money Market & Investment

Agicultural Bank of Malaysia

 


Go To The Top 


Kembara Sdara (part 1)
 Nandang, Sle, Tok We & Yahya Pakih trip to Manila, 2 - 5 Feb 2007

Day 1 of my Manila Trip '07 actually started the night before. Since we all had to catch the 4:30am Skybus from KL Sentral to LCCT, I decided that I would spend the night somewhere near KL Sentral so I didn't need to bother about trying to get a cab at 3 am in the morning to go to KL Sentral from Sunway. Sle and Tok We had the same idea and would be joining me as well for my overnight stay. I had not made any bookings for the night since I don't really know what's available in the area.

 

Taking the 10:20pm Komuter train from Sunway, I arrived in KL Sentral at around 11 pm to find only Tok We there. It seems that Sle will be joining us much later in the night. Since KL Sentral was shutting 
down for the night, we decided to walk across to the KL Sentral Monorail station and have a drink at the mamak shop there. It was there that we noticed that there was a budget hotel operating on the 2nd floor of the shop and we decided to try our luck at getting a room there for the night.

 

As luck may have it, they had a room with 3 beds available for the night which was just nice since there was going to be 3 of us departing to LCCT from KL Sentral. At RM90 for the 3 beds, it was a fair deal considering we would only be using the rooms for about 4 hours or so for some shut eye. The furnishing in the room were spartan but it was adequate for our needs and was better than the alternative of sleeping on the cold pavement outside of KL Sentral. Given the choice, I would prefer to have a proper bed to sleep in.

 

We woke up at 3:30am to prepare to leave KL and begin our journey proper. We had our last roti canai breakfast, at least until we came back to KL, and boarded the 4:30am Skybus to LCCT in KLIA   Sepang. The journey to LCCT took about 45 minutes through the nearly empty Sg. Besi highway. I was feeling a bit melancholy as the bus made its way out of KL under the light of the full moon. I was excited at being able to make this trip but at the same time I was already missing the KL that I was leaving behind. I guess the city was too much in my blood for me to ignore her tugs as I neared LCCT.

 

LCCT was already busy and full of people even at that early hour. It seems that most of the Air Asia flights out of Malaysia depart very early in the morning followed closely later by domestic flights. 
Looking at the arrival/departure board, it seems that there is a flight taking off almost every 5 minutes that morning. I don't think that even KLIA has flights that close together. After meeting up with Pak Ya and checking in at the Air Asia ticket counter, we still had about 1 hour to kill before we can board our flight. Since the last arrival of our group had not had his breakfast yet, we ended up spending that time at the McDonalds that they have inside the LCCT which was not so bad although they could have spaced the tables further apart considering that people will be there lugging their hand carry luggage around.

 

We still had to wait a bit after clearing immigration on 6:30am before they allowed us to walk out of the terminal towards the plane on the airport tarmac. I had hoped that we would get one of those MU 
festooned planes but it turned out that we got one with the standard Air Asia colors. From what I could tell, our flight that morning was fairly near capacity as I could only see a scattering of empty seats on boards by the time the plane took off at 7:40am

 

m1 The flight itself was mostly uneventful until we reached somewhere above the  South China Sea at around 10:15am. Our flight suddenly ran into some  turbulence which tossed the plane about for a bit. I don't  mind it so much  when  the plane was shaken by the strong winds but when it started to bounce  up and  down that was when I wished that I had skipped breakfast that  morning. I was  trying my hardest to keep everything inside me from spewing outside and thankfully no one else lost that battle as well. I think that I would have lost it had anyone else on the plane puked. Fortunately I didn't have to struggle not to show every one what I had for breakfast as the plane landed safely at Manila - Clark Air Field at 10:25am which was actually 20 minutes ahead of schedule.

 

Another walk through the runway before we were ushered into the immigration control area. At this point every one in the group was turning their mobiles on to check if they could get roaming reception in Manila. When I reached over to where my mobile phone was clipped on my belt, I realized that it was missing. A few frantic moments later, I realized that I must have left it on the plane as I disembarked. I looked in vain around of an Air Asia ground staff to get help getting back on the plane bit none were in sight and the doors going to the tarmac where the planes were was already closed. Sle, the only one of us who knew a bit of the local lingo, helped to convinced the immigration officer to let me cut the  immigration line, much to the consternation of others ahead of me, so I could get processed through as quickly as possible in the hopes that I could get a hold of an Air Asia staff to help me get my phone back.

 

After rushing through immigration and almost knocking over a Customs officer who was trying to get me to stop and let them check my bags, I was still unable to find an Air Asia staff. It turned out that their only counter was at the other side of the building where the departure gate was. Moving as fast as I could with the bags that I had to carry, I reached the departure area only to find that you need to have a ticket to pass through to the Air Asia counter. I was practically begging the security officers to let me come through so I could talk to someone there before the plane that I just got off taxied down the runway on it's journey back to KL. Since I can't leave my bags behind, I had to put them through security checks again before I'm allowed through.

 

By the time I reached the Air Asia counter, they had already boarded the plane with outbound passengers. The staff at the counter was kind enough to entertain my request that they try to contact someone on the plane to check if they found my phone. Unfortunately no one had turned it in and they could not hold the plane any longer so I was out of luck. I walked out of the terminal feeling more than a little down since I really liked that phone and what was more important was that I had lost all my contact numbers that I stored on my SIM card. I've always been careful about my phone but somehow this time it was my own carelessness that caused me to lose that phone.

 

After such a downer for a starter on this trip, I hoped that things would only be for the better from that point on. We just started our journey as Manila – Clark Air Field was about 2 hours journey from Manila  proper. We boarded the Philtranco shuttle bus that serviced the route between the terminal to Manila at the cost of 350 pesos (RM 28) per trip per person. As the bus steadily made its way through 
scenic Luzon countryside, my mind kept on obsessing about my lost handphone. In the end I accepted it as a way that nature balances itself. I had actually gotten a financial windfall both in the form of a 10% monthly paycheck raise and my stocks sale checks getting cleared just days before the trip. My lost was just nature's way of making sure that I remained grounded and not get too carried off by my good fortune. Once I accepted that, the trip started to get better for me.

 

Unlike the route between Sepang to KL, the countryside on the journey from the terminal to Manila was covered by beautiful emerald green paddy fields as far as the eye can see. It reminded me of the stretch 
of road between Kedah to Perlis during paddy planting time. We could also see how the local in the area lived as we passed houses, makeshift stores, small duck ponds and chicken coops under the bridges that we passed on. It was clearly a poor area of the countryside and you can see how hard their lives are like. Regardless how poor they seemed, there were always smiles on their faces as our bus made its way through their neighborhood. As we came closer to Manila, we began to notice the difference of how the locals lived between the country and the city. There was definitely more cars on the road as we got introduced to the hectic pace of Manila's notorious traffic.

 

The first stop for our bus was to let some of the passages at SM Megamall in Ortigas. It was there that I saw my first real life jeepney that would be a very familiar sight in the next few days. It was also there where for the first time I saw how much more serious they take security here. There were heavily armed security guards everywhere guarding the banks, ATM machines and even the entrance into the shopping malls. These security guards were not old men like the ones we find in Malaysia but tall strapping men that you know you would not want to mess with.

 

From Ortigas, we had another half hour journey through Manila's chaotic traffic towards the bus terminal at Pasay where we would get off. More than once I thought that the cars would hit the bus by the way traffic was weaving in and out around us but some how we managed to make it thorough without any incident. From the bus terminal at Pasay, we took a taxi for 200 pesos (RM 16) to get to our hotel. 
Being lower to the ground, the organized chaos that is Manila's traffic seemed so overwhelming and I'm completely stunned how Manila drivers manage to negotiate their way every day without killing 
someone or themselves. I have no idea how they do it day after day but somehow they do as evidenced by out taxi driver safely delivering us at the doorstep of the Palm Plaza Hotel in one piece.

 

m2  We were now officially on our way.

 

  Nandang Abdul Rahman
  nandang@tm.net.my


 p.s: More photos at  http://travel.webshots.com/album/557535621swXlaM  and          

        http://travel.webshots.com/album/557571588fTvUpZ

 


 Go To The Top


LATEST NEWS
Mejar General Dato' Dr. Shukri Hussin has been awarded with Dato' medal by Sultan Kelantan, recently.

Mej Gen Dato' Dr Shukri is the Director of Dentistry Unit of Malaysia Armed Forces.
He was in SDAR from 1975-1976 (Form 6 only).


Ruslan Rahman
Mobile 019-3111814

Sdr Jamaludin Ibrahim (Fiver 73) telah kembali ke RahmatulLah pukul 3.35ptg 4 Apr 2007, di Gleaneagle Hospital, Ampang kerana penyakit Leukemia. Jenazah beliau dikebumikan di Kuala Pilah keesokan harinya. AlFatihah.


ji

 


  Go To The Top


pdf

 

To download the pdf version of this Newsletter, 

 Right Click on the pic (left) and then choose "save target as" 

 But it is not a  Good Duplicate of this webpage as the format slightly haywire.   

 


  

DISCLAIMER:
The Views, opinions and commentaries expressed in thisSdara Newsletter do not necessarily reflect those of Editorial Board or AJK Sdara unless expressly stated.